Bok

Den förbannade optimisten Ernst Wigforss

Henrik Arnstad

Historiska Media

För några somrar sedan köpte jag nio böcker med texter av Ernst Wigforss. Böckerna kostade 200 spänn på det eminenta antikvariatet Bokörat i Borrby. Jag har ännu inte läst böckerna, men efter att ha studerat biografin om Ernst Wigforss av Henrik Arnstad är jag väldigt sugen på att sätta tänderna(eller ögonen) i Wigforss olika texter.

Alla som någonsin varit intresserad av svensk politik i synnerhet, men också svensk 1900-talshistoria bör omgående läsa Den förbannade optimisten Ernst Wigforss.

Boken är ett gediget tidsdokument över en svunnen tid som ändå ligger oss nära.

Det är också en biografi över den person som förmodligen haft mer inflytande över socialdemokratin än vad någon av partiledarna har haft. Ernst Wigforss var under ett antal mandatperioder finansminister i olika socialdemokratiska regeringar. Men han var också den ständige och självklare ideologen som hela tiden låg steget före med långsiktiga tankar och slagkraftiga formuleringar i debatten.

Wigforss kombinerade ekonomisk utveckling med växande jämlikhet.

Under andra världskriget krävde Adolf Hitler att Sverige skulle underkasta sig. Detta gick Wigforss absolut inte med på. I den samlingsregering han var minister i under andra världskriget gjorde han ständigt motstånd mot den svenska högern som kunde tänka sig att ge efter för Hitler.

Ernst Wigforss har mer än någon annan politiker under 1900-talet blivit känd som den främste antinazisten.

Om man sysslar med politik idag bör man läsa boken. Oavsett vilken partitillhörighet man har. Som jag tidigare skrev är det ett dokument över 1900-talet, men också en ideologisk skildring över genuin socialdemokrati i grunden. Jag tror personligen att Socialdemokraterna själva skulle behöva ta sig en titt på Wigforss 27 punkter. Tydligt och klart förklaras vad som behövs göras för att ett land ska ha full sysselsättning, god ekonomi och en stark välfärd.

Det fanns också en stark framtidstro, hoppfullhet och demokratisk tillit. Det är något som vi skulle behöva mer av idag när läget ser ut som det gör och då talar jag inte enbart om läget i Sverige utan även om Europa och världen. Vi behöver framtidstro och där kan säkerligen boken om Ernst Wigforss vara en god motivation och trigger.

Man kan såklart inte annat än imponeras av Henrik Arnstads gedigna arbete med boken. Det har tagit ett antal år att skriva och jag kan förstå den stolthet som måste ha uppstått då verket var klart.

Arnstad har tidigare givit ut böckerna Älskade fascism: De svartbruna rörelsernas ideologi och historia samt Spelaren Christian Gunther: Sveriges utrikespolitik under andra världskriget.

Jag tycker som sagt att alla med ett samhällsintresse eller historiskt intresse borde läsa boken.

Boken kom ut tidigt 2023, men det har tagit tid att läsa den och analysera den.

Till Henrik Arnstad vill jag säga Tack!

Tack som fan för en riktigt bra bok.  Det är i särklass årets bästa inom genren Historia/Biografi.

Mathias Johansson

Ett svar till ”Bok”

  1. […] Kalaskultur recenserar boken ”Den förbannade optimisten Ernst […]

    Gilla

Lämna en kommentar

Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång